خانه
»اخبار
»گزارشات
دستاوردها برگزاری کارگاه های تخصصی نسخ و ثلث
جلسات متعدد کارشناسان دارالکتابه و تشخیص نیازهای خوشنویسان نسخ و ثلث و اولویتبندی آنها منجر به تشکیل کارگاههای ارتقاء نسخنویسان و ثلثنویسان ممتاز سراسر کشور گردید.
این مرکز در تیرماه سال 90، برگزاری کلاسهای تئوری و عملی خود را زیر نظر اساتید شروع نمود.
کلاسهای تئوری، بر محور تاریخ خوشنویسی- سیر کتابت قرآن از صدر اسلام تا کنون و شیوه نگاری خط نسخ و ثلث در کتابت مصحف شریف و کتیبه، قرار یافت.
کلاسهای عملی نیز به صورت ماهیانه با دعوت از استاد بنی رضی و استاد عبدالرضایی (که در آغاز کار از معدود اساتید خط نسخ و ثلث کشور بودند) برای آموزش تخصصی کتابت برپا گردید.
به فضل الهی این کارگاهها با حضور اساتید بنام نسخ و ثلث و همراهی پرشور و با نشاط تمامی بضاعت خوشنویسی نسخ و ثلث از سراسر کشور تاکنون ادامه یافته است.
آنچه در این جلسات میگذرد علاوه بر مشق و تمرین مداوم و خلق آثار هنری که مرسوم اینگونه مجامع است، نقد، تحلیل و مقایسه فنی و تخصصی آثار قدماست که به استناد گفتههای شرکتکنندگان، جلساتی در این سطح و با این کیفیت، تاکنون سابقه نداشته است. افتخار بزرگی است، اعلام این نشانهی اخیر از رضایت و خوشنودی صاحب قرآن که با گذشت کمتر از یک سال برگزاری کلاس، بنا به اذعان اساتید و کارشناسان دعوت شده به نمایشگاه: «با توجه به سکون خط نسخ در دهههای گذشته، رشد بیسابقهای واقع گردیده است!»
این رشد بینظیر تا حدی است که تنها طی این مدت کوتاه، لزوم اعطای درجهی استادی به چهار تن از خوشنویسان شرکت کننده در دورههای دارالکتابه محرز گردیده و اکنون خطوط نسخ و ثلث علاوه بر اساتید ارشدی همچون آقایان صمدی، موحّد حسینی و بنی رضی دارای چهار استاد برجسته جوان در کشور است.
آقایان محمّد علی قربانی و ابوالفضل خزاعی خوشنویسانی هستند که درجه استادی را در خط نسخ، کسب نموده اند.
همچنین آقایان محمد کاشانی آزاد و علی رضاییان در خط ثلث موفق به کسب درجه استادی گردیدند.
دستاوردها و نتایج این کارگاهها
فعالیت جمعی هنرمندان در کنار یکدیگر در این جلسات، ارائه برنامه مدون آموزشی از سوی اساتید و همچنین ارزیابی منظم و دقیق آثار و تکالیف در هر جلسه، فاصله معناداری بین کیفیت آثار در جلسه اول و آخر ایجاد کرده است و این مهم نویدبخش آیندهای درخشان در صورت تداوم برنامهها میباشد.
مهمترین دستاورد این کارگاهها در کوتاهمدت، شروع کتابت قرآنکریم توسط تعدادی از خوشنویسان ممتاز و برجسته کشور و به شیوه مرکز طبع و نشر قرآنکریم میباشد. آنچه که موجب تلألؤ و برجستگی بیشتر این امر است شروع کتابت توسط بعضی از ایشان به صورت کاملاً داوطلبانه و بدون اخذ سفارش میباشد.
روشن است کتابت قرآنکریم کاری زمانبر، دقیق و مستلزم تلاش و مجاهدت شبانهروزی کاتب قرآنکریم است که شرایط معیشتی هنرمندان، مشکلات این کار را دو چندان میکند. با این وصف شروع کتابت توسط این هنرمندان گرامی نشان از انگیزه بالا و همت والای ایشان دارد.
هر چند مشاهده آثار و برکات این فعالیتها به عنوان خدمتی اندک به ساحت مقدس قرآنکریم عامل ایجاد انگیزه خدمت بیشتر برای دستاندرکاران دارالکتابه است ولی این امر مسئولیت و وظیفه دارالکتابه را در حمایت معنوی و مادی این هنرمندان دو چندان میکند. چه اینکه باید سالهای متمادی بگذرد تا هنرمندانی در این سطح پرورش پیدا کنند. پس محافظت و پاس داشتن همین بضاعت موجود و تلاش در جهت رشد و ارتقاء ایشان امری خطیر و مهم است.
دیدگاهها